Gümrük vergisi sıfırlanmak suretiyle alınan ithalat kararı yüzünden mısır üreticileri tam da hasat vakti mağdur edildi.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, konuya ilişkin şu görüşlere yer verdi:
“Bu yıl kurak iklim nedeniyle erken ekilen mısırın hasadı, Ağustos başlarından itibaren Adana’da başlayacaktır. Ancak hasada çok az bir süre kalmışken, 14 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karar gereği 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ithalatının gerçekleşmesi şartıyla sıfır gümrük vergisi ile 500 bin ton mısır ithalat kotası verilmesi mısır çiftçimizi kaygılandırmıştır.
Bu yıl kuraklık nedeniyle sulama sıkıntıları çekerek ve yükselen üretim maliyetlerine katlanarak mısır üreten çiftçimizin hasat zamanı mağdur olmaması ve bu ithalatın mantığını anlamak için şu sorulara cevap bulmalıyız :
1- Bu ay sonuna kadar sıfır gümrükle ithal edilen mısır, gelecek ay başı yerli hasat başlayana kadar tükenir ve yerli mısıra talep olur mu ?
2- Depolar İthal mısırla yerli hasattan hemen önce dolarsa fiyatlar düşmez mi ?
3- Türkiye’de 15 gün için 500 bin ton ithal mısır kotası açılıyorsa, yıllık mısır ihtiyacımız 12 milyon ton mu ?
4- Sıfır gümrükle, ucuz mısır ithal edilmesine rağmen en büyük kullanıcısı olan yem sanayiinde yem fiyatları düşmüyorsa, bu ucuz fiyatlı mısırı kimler ithal ediyor ve neye yarıyor ?
5- Nişasta sanayii ithal ediyorsa, düşürülen NBŞ kotasına rağmen üretilen glikoz ve fruktoz nasıl ve nereye satılıyor ?
6- Bu ithalat kararını alan Ticaret Bakanlığımız, arz fazlası veya talep düşüklüğü ile tarlada kalan çiftçinin ürünleri için neden aynı hızla davranarak ihracat desteği vermiyor ?
Mutlu Doğru
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı”