“Çiftçiye Bir Darbe de AKP-MHP Vurdu“

“Çiftçiye Bir Darbe de AKP-MHP Vurdu“

Yayınlama: 27.02.2025
6
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan zirai don felaketini Meclis gündemine taşıyarak ülke tarımı, çiftçisi ve ekonomisine destek için acil eylem planı hazırlanmasını istedi. Ekili ve dikili tarım alanlarında büyük hasar oluşan çiftçi ile gıda ürünlerini pahalıya tüketmek istemeyen halkın dört gözle beklediği karar için sunulan önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Olan yurttaşlara, ülke tarımı, ekonomisi ve çiftçisine oldu.

“ÇİFTÇİLERE BÜYÜK DARBE”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Doğu Akdeniz’de yaşanan zirai don felaketine karşı acil eylem planının hayata geçirilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Meclis Araştırması önergesi sundu. Önergenin ayrıntılarını paylaşmak üzere Genel Kurul’da kürsüye çıkan Barut, iktidar partisi milletvekillerinin oturuma ilgi göstermemesine tepki gösterdi. Yaşanan sorunları anlatan Barut, “Ne yazık ki içimiz kan ağlıyor; ülke tarımı çöküyor, çiftçilerimiz ise feryat ediyor. Halkımız ise ucuza ekmekten ete hiçbir gıda ürününü alamıyor, açlık ve yoksulluk düzeni ocaklarımızı söndürüyor. Tüm bunların yanında, artan maliyetlerden ürününün para etmemesine kadar sayısız sorunla boğuşan çiftçilerimizi bir de zirai don felaketi vurmuştur. Adana’dan Mersin’e, Hatay’dan Osmaniye’ye kadar Akdeniz Bölgesi’ndeki don afeti, üreticilerimize büyük bir darbe indirmiştir” dedi.

FELAKETİN TABLOSUNU KÜRSÜDE GÖSTERDİ

Bölgede etkili olan zirai don felaketinin neden olduğu acı tabloyu kürsüye çıkardığı büyük fotoğraflarla gösteren Ayhan Barut, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ekili ve dikili alanlarda oluşan zirai don felaketiyle, şu elimdeki resimden de görüleceği gibi domatesten patatese, maruldan karpuza, narenciyeden nektarine ve sert çekirdeklilere kadar tüm ürünlerde çok ciddi kayıplar oluştu. Bölgelerimize göre değişmekle birlikte eksi 10 dereceye kadar düşen hava sıcaklığından, maalesef yetişen ürünler yerle bir oldu ve tümüyle üreticilerimiz zarar gördü; aslında tarımsal üretim neredeyse başlamadan bitmiş oldu. Yaşanan bu vahim olay ise çiftçilerin ocağına ve yüreğine âdeta ateş düşürdü. Yaş sebze, meyve ve turunçgil deposu da sayılan Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki bu felaketin aslında yalnızca tarıma ve çiftçiye değil aynı zamanda ülke ekonomisine de büyük zararları oldu çünkü bu durum üreticilerimizi ve tüketicilerimizi mağdur edecektir. Don felaketinden dolayı tarla ve bahçelerinde ürün kalmadı; bu durumda rekoltede ciddi kayıplar yaşanacaktır, ülkemizin de gıda egemenliğini riske sokacaktır. Çiftçi ürününü yetiştirip piyasaya sunamazsa insanlar ne yiyecek? Binbir zorlukla eğer bu ürününü üretirse, geç kaldığında, bu sefer de soframıza pahalı gelecek. Kim nasıl alacak, kim nasıl tüketecek? Bu sorunlar çözülmeli, bunlara da çözüm bulmak zorundayız.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.