“Bakan Bey Üreticinin Halini Görmeli”

“Bakan Bey Üreticinin Halini Görmeli”

Yayınlama: 06.03.2025
6
A+
A-

Geçtiğimiz haftalarda Çukurova bölgesinde yaşanan don felaketi, Adana başta olmak üzere Mersin, Osmaniye ve Hatay’da tarımsal üretimi büyük ölçüde sekteye uğrattı. Hava sıcaklığının eksi 10 dereceye kadar düşmesi sonucu, sert çekirdekli meyve ağaçları (şeftali, nektarin, erik, kayısı, kiraz) ile marul, patates, lahana gibi tarla sebzeleri ve sera karpuz fideleri ağır hasar gördü.

Yaşanan afetin ardından çiftçilerin zor durumda kaldığını belirten Adana Milletvekili Bilal Bilici, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Felaketin üzerinden 8-10 gün geçmesine rağmen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın bölgeyi ziyaret etmediğine dikkat çeken Bilici, çiftçilerin mağduriyetinin acilen giderilmesi gerektiğini vurguladı.

BİLİCİ: “ADANA SAHİPSİZ BIRAKILAMAZ!”

Milletvekili Bilal Bilici, Adana’nın yıllardır hak ettiği değeri göremediğini ve üvey evlat muamelesi gördüğünü belirterek şunları söyledi:

“Adana – Adana olalı böyle bir ihmal görmemiştir. Adana sanayiden tarıma, turizmden spora kadar her alanda hak ettiği noktada değil. Çukurova’nın bereketli toprakları don felaketiyle büyük zarar gördü, ancak çiftçimiz yalnız bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanı derhal bölgeye gelerek zararın boyutlarını yerinde tespit etmeli ve çiftçilerimize destek paketlerini açıklamalıdır.”

BİLİCİ’DEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Bilici, don felaketinin yaralarını sarmak adına şu acil önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti:

​1.​Çukurova (Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay) afet bölgesi ilan edilmelidir.

​2.​Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve kamu bankalarına olan borçları en az 2 yıl ertelenmelidir.

​3.​Zararın karşılanması için faizsiz ek kredi desteği sağlanmalıdır.

​4.​Tarım Bağ-Kur ve SGK prim ödemeleri, faizsiz şekilde 1 yıl ertelenmelidir.

​5.​TARSİM sigorta sistemi revize edilmeli, sadece meyveyi değil meyve ağacını da yıl boyu kapsayacak şekilde düzenlenmelidir.

​6.​Zirai ilaçtaki %10 KDV sıfırlanmalı, mazottaki %20 KDV en az 1 yıl kaldırılmalıdır.

“Adana’nın ve Çukurova’nın çiftçisi kaderine terk edilemez. Bürokratik engellerle zaman kaybetmek yerine, net bir çözüm ve yol haritası ortaya konmalıdır. Çiftçimiz yalnız bırakılmamalı, destek paketleri acilen açıklanmalıdır!” ifadelerini kullanan Milletvekili Bilici, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı bölgeye davet etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.