Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin’in Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni’ndeki facianın birinci yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı.
9 işçinin hayatını kaybettiği 13 Şubat 2024’teki iş cinayetinin ardından mecliste kurulan İliç Altın Madeni Araştırma Komisyonu üyesi olarak çalışan, altın madeninde geçtiğimiz yıl çeşitli defalar incelemelerde de bulunan Dr. Şevkin, Türkiye’nin altın madenleri nedeniyle büyük bir vergi ve gelir kaybına uğradığını, Türkiye’de 20’ye yakın altın madeni işletildiğini vurguladı.
“PARA YABANCILARIN ÇÖP, ÖLÜM BİZİM!”
Araştırma Komisyonu’nda 3 ay boyunca çeşitli kurum ve kuruluşların dinlendiğini, çalışmaların tamamlandığını, bazı maden faaliyetlerinin de yerinde incelendiğini hatırlatan Dr. Şevkin, “Komisyonun çalışmalarının tamamlanmasının üzerinden 7 ay geçmesine rağmen hâlâ İliç Maden Faciası’na ilişkin rapor hazırlanmamıştır. 3 ay boyunca süren tüm o dinlemelerde ne Enerji Bakanlığı, ne Çevre Şehircilik Bakanlığı ne de Çalışma Bakanlığı, hiçbir kurum, ne de bir şirket sorumluluğu üzerine almıştır” diye konuştu.
2022 yılında aynı yerde benzer şekilde kaza olduğunu, buna rağmen maden ocağına sadece para cezası verildiğini ve madenin faaliyetine devam ettiğini anımsatan Dr. Şevkin, “Yabancı şirketler, Altın madenine ilişkin paraları alıp götürürken bize sadece ölüm, sadece çöp, atıklar ve çevre felaketleri kalmaktadır” dedi.
“ZARAR 430 MİLYON DOLAR!”
İliç Çöpler Altın Madeni’nin yüzde 80’inin Kanadalı ve Amerika Birleşik Devletleri ortaklı bir şirkete ait olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, “Yüzde 18.5 Çalık Holding ve Lidya Madencilik’e ait, yüzde 1.5’i de bir bankaya aittir. Uluslararası şirketler, örneğin Kanadalı şirket kendi ülkesinde bu madenciliği yapmış olsaydı yüzde 11.97 vergi ödeyecekti ancak bizim ülkemizde yüzde 4.09 efektif vergi ödemektedir” dedi.
Türkiye’nin milyarlarca dolar zararı olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, “430 milyon dolar sadece Çöpler Altın Madeni’ndeki vergi kaybından dolayı ülkenin zararı var” dedi.